אגלה לכם סוד:
צילמתי את הגפילטע פיש של טובה בסיר מבעבע .
תמונות מקסימות, המתעדות תהליך, אך אינן מעוררות תאבון.
ובכל זאת מגיע לצילום הגפילטע פיש של טובה לשקף את טעמם המיוחד.
על כן בחרתי בצילום שלי ממקום אחר, בו התפאורה מקשטת את המראה הבלתי משכנע (אותי לפחות) של הדוגמניות.
לצורך כך גייסתי מפה וצלחת צבעוניים בסגנון פולני, עם כף כסף ישנה עליה הונחה חזרת צבעונית, ויצרתי פריים יותר אווירתי, כשצבעוניות המפה והצלחת מלבישות את הקציצות החיוורות בבגדי חג.
ואני משוכנעת שבליל הסדר הקרוב הגפילטע פיש של טובה יהיו דומים,אולי אף יפים יותר.
כאישה חובבת אתגרים, החלטתי לא לוותר על צילום ומתכון לגפילטע פיש. למה אתגר? כי קציצות דג חיוורות שייכות אצלי לרשימה השחורה של המאכלים הלא פוטוגניים, במיוחד למי שאין לה זיכרונות מבית על הקציצה המשונה הזו.
ובכל זאת ,כשחברתי, שירי, סיפרה לי שהיא בדרכה לבית אימה, טובה, להכין גפילטע פיש לליל הסדר, אי אפשר היה להימנע מלבוא לצלם, ולקבל מטובה את המתכון שכל בני המשפחה ביקשו כל כך הרבה פעמים. ואין פלא, הגפילטע פיש של טובה עם חזרת הוא מעדן, גם למי שלא אכל אותו מילדותו.
גם שילי , הנכדה, הצטרפה למסיבת הגפילטע, והכינה את הקציצות בצורת לב, אבל לא הצלחנו למצוא אותן לצילום בתוך שלושת הסירים המבעבעים, אז אולי כשתגדל...
כך ישבנו במרפסת המטבח, כשטובה נכנסת מידי פעם לגיחות מבצעיות לעבר הסירים.
הבנות גילו לי שמחר הוא יום הקניידלך המיוחדים, אותן ממלאה טובה בכבד קצוץ בטכניקה של מילוי קובות. אבל זה מחר, והיום הסכימה טובה לתת לנו את המתכון המדויק להכנת גפילטע פיש מסורתי, ללא קיצורי דרך.
טובה אינה ממליצה להקפיא אותו, והגפילטע פיש טוב לאכילה עד 4 ימים לאחר הכנתן.
מתכון הגפילטע פיש של טובה דרנוב:
לכמות של כ-20 קציצות בינוניות
מרכיבים:
1 קילוגרם דג קרפיון טרי טחון פעם אחת, ללא אידרה. לבקש לארוז את האידרה והראש בנפרד.
3 ביצים גדולות
2 בצלים גדולים, או 3 קטנים חתוכים גס
6 גזרים קטנים 2 חתוכים גס ו-4 לפרוסות
2 גבעולי פטרוזיליה
3 כפות קמח מצה
3 כפות סוכר
3 כפיות מלח
2 כפיות פלפל לבן
תיבול ציר הדגים :
2 כפות סוכר לטעם פולני
2 כפיות מלח
1 כפית פלפל לבן
כ- 4 כוסות מים
אופן ההכנה:
1. לערבב במעבד מזון:
את הדג הטחון, 2 גזרים חתוכים גס, פטרוזיליה, ביצים, סוכר, מלח ופלפל.
2. להניח בתחתית סיר גדול ושטוח את האידרה והראש של הדג.
3. לתבל עם סוכר, מלח ופלפל כמפורט להכנת הציר.
4. להוסיף 2 כוסות מים ולהרתיח .
5. להכין קערת מים קרים להרטבת הידיים בהכנת הקציצות.
6. להרטיב את הידיים ולהכין קציצות בינוניות אובאליות.
7. לקשט כל קציצה עם פרוסת גזר, המשמשת גם להפרדת השכבות.
8. להניח שכבה ראשונה על תחתית הסיר עם האידרה, הראש והציר הרותח.
9. לחכות כדקה לפני הנחת השכבה הבאה.
10. להוסיף מים רותחים בכמות שתכסה את הגפילטע פיש.
11. לבשל כשעתיים על אש בינונית. לכוון את האש כך שהנוזלים יבעבעו מעט כל הזמן.
12. לשמור במקרר ולהגיש עם הנוזל שנקרש והפך לג'לי שקוף, וחזרת כמיטב המסורת.