17/10/2011
קובה סלק | צילום: אורן שלו www.oren-shalev.com | לקובה בר: http://bit.ly/rt0zGW
צילום תבשילים ביתיים השוחים במרק וירקות ,כשבתוכם מילוי הנסתר מהעין, הוא בדרך כלל במבט עילי,כמו בתמונה. הזוית מאפשרת את העברת התוכן במלואו.
סלק הוא ירק עם צבע מיוחד,וכדאי לצלם אותו כשהוא מואר,אחרת יתקבל כגוש כהה.
יחד עם זאת הוא צובע את המנה בגוון פוטוגני ומעורר תאבון.
נאלצתי להיפרד מחלק מהמרק המוגש במקור,כיון שהנוזל "בולע" את המרכיבים בתוכו.
חתכתי את הקובה על מנת לאפשר הצצה למילוי.החיתוך גם מגוון את הצבעוניות הרב שכבתית, ויוצר זוג עיניים מתבוננות.
השתמשתי בכף להרמת מחצית הקובה,והנחתי אותה כך, שנוכל לראות את המלית על שכבותיה,ואפשר לחוש את תנועת הקובה בדרכה לחוויית הטעימה הביתית.
קובה ירושלמית נוסעת לתל אביב כל בוקר,והילדים שעזבו את הבית עוצרים ליד כיכר רבין , וטועמים קצת מאימא. לעיתים מגיעים לדירת הקופסא,רעבים ומתגעגעים, ומזמינים בטלפון צלחת מהבילה של תבשיל טעים, בניחוח מקום אחר.
אופיר, הירושלמי מה"קובה בר", שכנע את אימא אורה לבשל לתל- אביבים קובות וממולאים משכחי געגוע.
אפשר לעצור בעיר הגדולה , לשבת על הבר , או ליד כסא ושולחן מצויר בסיר על המדרכה בחוויה אורבאנית תוססת,או להזמין טלפונית לבית או למשרד קובות ממולאות במיטב מסורת כורדיסטאן עם צלחת אורז אחד-אחד, כי קובה אוכלים עם אורז כמובן.
אורה באה להציץ על הקובה שלה מצטלמת, ניגבה את ידי האם המקבבות בסינרה, וסיפרה לי איך מכינים קובה סלק:
הקובה:
ללוש לבצק דביק עד שאין גושים:
1/2 כוס סולת,11/4 כוס מים,כף מלח.
המלית:
לטגן בשמן 2 בצלים קצוצים עד הזהבה,להוסיף 250 גר' בשר טחון מס' 2, 1/2 כפית פלפל שחור, 1/2 כפית פפריקה מתוקה,1/4 כפית כורכום ,11/4כפית מלח.
לערבב ולהמשיך בטיגון כ-2 דקות.
הקיבוב:
להרטיב ידיים וליצור כדורים בינוניים מתערובת הסולת.
ליצור שקע בכל כדור ,ולהניח כף מילוי בתוכו. לסגור את הקובה עם השוליים ולכדרר אותה בעדינות לסגירתה.
המרק:
לטגן כ-2 דקות בכף שמן : 1 בצל קצוץ, קילו סלק טרי קלוף ופרוס לפלחים בינוניים, גבעול ועלי סלרי חתוכים גס.לכסות במים.להוסיף 1 כף רסק עגבניות,כפית מלח,1/2 כפית מלח לימון ו-2 כפות סוכר.לבשל את המרק כ-10 דקות על אש גבוהה.להכניס את הקובות בעדינות למרק הרותח לכ-8 דקות עד שכול התבשיל מאדים כסלק.
מומלץ להגיש עם אורז לבן.