צאט כתבה-ההיסטוריה של שמן הזית - תבשיל - יריד האוכל הביתי של ישראל
פתיחת מטבח
      הרשמה | שכחתי סיסמא
  • חפש מנה
  •      
  • חפש שם עסק
סוג מנה
סוג מטבח
ישוב
איזור
סגור חלונית

סגור חלונית הגדרות חיפוש נוספות:

עד מחיר
ש"ח
זמן התראה
כשרות
מנה ייחודית לחגים
אתר אישי משלוחים    צמחוני    אורגני    ללא גלוטן    טבעוני    דיאטתי

ההיסטוריה של שמן הזית

גיל פלד


( לאתר הכותב)
ההיסטוריה של שמן הזית

שמן זית – היסטוריה  מעטים הנושאים אשר היסטורית רוויים כל כך, טעונים כל כך, מלאים תוכן ומשמעות, יותר מכל מאכל, משקה או פרי אחר כמו פרי עץ הזית.
הזית הוא אחד משבעת המינים ושמן הזית הוא ממאפייני ארץ ישראל: "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה, וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן; אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן, וּדְבָשׁ" (דברים, ח', ח').
ראשיתו של השימוש בפרי הזית כראשית האדם.
פרי הזית מוזכר בתנ"ך, בתלמוד ובמקורות רבים אחרים.
עוצמתו של הזית, ובכירותו בקרב עצי ארץ ישראל מוזכרות לא אחת.
במשל יותם מוזכרת הזית כראשונה אליה פנו בחפשם אחר מלך העצים.
ראשית הזית שימש למאכל, כבוש, מלוח, מיובש וחי.
סוד הזית הדפוק היה ידוע כבר אז, ועל כך ניתן לקרוא במקורות, ובעיקר בתלמוד הירושלמי.
שנית הזית שימש כמקור האנרגיה העיקרי בתקופה הקדומה – הנפט של העת העתיקה.
שמן מן הצומח החזיק מעמד זמן רב יותר משמן שיוצר מן החי, ושמן הזית שימש כדלק העיקרי לתאורה באותם ימים.
השימוש בנרות היה דליל ויקר פי כמה, ויצור שמן הזית היה קל יחסית.
הזית שימש חומר גלם עיקרי וכמעט בלעדי ליצור סבון ותמרוקים.
על אף הדעה הרווחת שעידן התמרוקים וטיפוח הגוף החל בתקופה המודרנית, הרי שידוע מעל לכל ספק שניקוי הגוף וטיפוחו היוו מרכיב חשוב בתרבות העת העתיקה, ומקורותינו, וגם מקורות חיצוניים קדומים, מצביעים על נחיצות משיחת הגוף בשמן כחלק מתהליך הטיפוח והבישום של העור, לא רק בקרב העשירים, אלא גם בשכבות האוכלוסיה הנמוכות יותר.
הזית סימל מאז ומתמיד עושר, תנובה, כח, הצלחה (דרך אגב, מאוד בדומה לפרי הגפן המוזכר לא אחת יחד עם הזית ואחותם התאנה).
כך ערים בצורות הציגו את כוחן בכמות שמן הזית שתושביהן החזיקו, כמובן יחד עם היין והדגן.
שמן הזית אף שימש ערים בצורות בהגנתן מפני תוקפים.
שמן זית רותח נשפך על הצרים על העיר וגרם להם אבידות קשות ויסורים נוראיים.
מאז כבשו המוסלמים את שטח ארץ ישראל והסהר הפורה, חל דרדור משמעותי בגידול הזית והפקת השמן ממנו.
מטיילים במאות ה-18 וה-19 בא"י הותירו רישומים על מצב עגום ביותר בתחום הזית ומוצריו.
שטחים כגון ירושלים, שכם והגליל אשר ע"פ תיאורים קדומים היו עמוסים בכרמי זית, נותרו שוממים, וגם אלה שהיו קיימים היו מוקפים עשביה עד שאפילו לא ניתן להגיע אליהם.
רק עם הקמת המדינה, ובדגש על השנים האחרונות התאושש ענף הזית וחזר לפרוח, וזאת עם התגברות הדרישה, בארץ ובעולם כולו לשמן הזית המזוהה כל כך עם בריאות הגוף.
כיום מדיניותה של מועצת הזית היא לצמצם את שטחי כרמי הזית למאכל והגדלת שטחי הכרמים בהם גדלים זיתים להפקת שמן.

גיל פלד בן 37 הינו הבעלים של פורטל עינוגים שהוקם מתוך אהבה למוצרי הגורמה והאיכות של ארצנו. הפורטל מציג את פעילות וחדשות היקבים, המחלבות, בוטיקי השוקולד, שמן הזית והקפה בישראל, ובנוסף פועל לחינוך תרבות היין, סדנאות יין לקבוצות, אירועי יין, הפקת אירועים וירידים ויעוץ בנושא יין.

כל הזכויות שמורות לחברת תבשיל אינטרנט בע"מ © 2011. אתר תבשיל הוא שוק אוכל באינטרנט, המאפשר מפגש בין בשלנים ובשלניות ביתיים לקהל הרעבים באזור מגוריהם, שרוצים לאכול אוכל ביתי או להזמין קייטרינג ביתי. באתר גם מתכונים של מאכלי עדות בישראל, כגון מתכוני אוכל מרוקאי, אוכל טריפוליטאי, רוסי ועוד, טיפים, פורום אוכל ומידע לעסקים קטנים בתחום המזון.