צאט כתבה-נבטים ונבטוטים- ערכם התזונתי - תבשיל - יריד האוכל הביתי של ישראל
פתיחת מטבח
      הרשמה | שכחתי סיסמא
  • חפש מנה
  •      
  • חפש שם עסק
סוג מנה
סוג מטבח
ישוב
איזור
סגור חלונית

סגור חלונית הגדרות חיפוש נוספות:

עד מחיר
ש"ח
זמן התראה
כשרות
מנה ייחודית לחגים
אתר אישי משלוחים    צמחוני    אורגני    ללא גלוטן    טבעוני    דיאטתי

נבטים ונבטוטים- ערכם התזונתי

נטלי שוינקלשטיין


( לאתר הכותב)
נבטים ונבטוטים- ערכם התזונתי

מהם נבטים ?נבטים הם זרעים או גרעינים שהוציאו שורש, גבעול או עלה, בתחילת ההנבטה נקרא הנבט "נבטוט", הם מהמקורות הטובים ביותר למינרליים, לויטמינים ולחומצות אמינו .
כמו הויטמינים שברע גדלה בהנבטה בעשרות עד מאות אחוזים .
בתהליך ההנבטה של חיטה למשל, תוכפל כמות ויטמין E פי שלושה וחלק מויטמיני B יוכפלו פי שישה .
אפונה יבשה אינה מכילה במצבה היבש ויטמין C אך לאחר הנבטה בת ארבעה ימים מתקבלים 86 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם.
כמות ויטמינים אופטימלית תיהיה בדרך כלל לאר 50-100 שעות לאחר תילת ההנבטה.
יתרון נוסף בנבטים הנו תכולת קלוריות נמוכה.
אנו מפיקים תועלת רבה מאנזימים אלו, מאחר והם תורמים לתהליכי נשימת התאים, מונעים תהליכי חימצון בגוף , עוזרים לפעילות שריר הלב, עוזרים לעיכול המזון, מונעים תהליכי הזדקנות, מנמיכים השפעת קרינה, משמשים כחומרים אנטי דלקתיים ומסייעים להלחם במחלת הסרטן .
עקב כל הסיבות הללו יש לאכול נבטים בצורתם החיה בלבד, למעט נבטוטי קטניות שזקוקים לבישול / אידוי לפני אכילתם (צורה זו של הכנה מקלה על עיכולן).
קיימים הבדלים בין הנבטים השונים הן בטעמן והן בהרכבם התזונתי .
הנבטים הארוכים יותר (לא מעבר ל-15 ס"מ) עשירים יותר בויטמינים לעומת תכולת החלבון שלהם באופן יחסי לעומת הנבטוטים .
בגלל תכונותיהם המועילות הרבות יש להקפיד שהנבטים יהיו ממקור אורגני בלבד, או לחילופין שהזרעים המשמשים אתכם להנבטה יהיו ממקור אורגני .
ניתן לשלב אותם בסלטים רבים, לעשות מהם מיצים ולאכול אותם כחטיפים בין ארוחות, חטיף זול ומזין שאפשר לנשנש ללא הגבלה .
איך להנביט ?ניתן להנביט כל זרע, תחילה משרים את הזרעים במים למשך 12 שיות לפחות.
לאחר מכן מניחים את הזרעים המושרים במתקן הנבטה (ניתן לרכוש בחנות טבע) או במתקן ביתי מאולתר – במסננת או בצנצנת מכוסה בבד המוחזק בגומיה .
שוטפים את הזרעים מס פעמיים ביום .
יש להזהר מעודפי מים כדי לא ליצור ריקבון .
כמו כן אחרי הזריעה כדאי להכניס את המצע ואת הזרעים למקום חשוך, כמו ארון מטבח מכיוון שגם בטבע התנאים לזרעים הם מתחת לאדמה בחושך .
לאחר יומיים עד ארבעה ימים (תלוי בגודל הזרע) יהיו הזרעים נבוטים ומוכנים לאכילה .
לאחר תחילת הנביטה ישארו זרעים שלא נבטו, למניעת ריקבון רצוי להוציאם, במיוחד כשמדובר בזרעים גדולים.
קל להפרידם ע"י מילוי הכלי במים, הנבטים המוצלחים צפים והאחרים שוקעים .
זרעים קטנים, כגון אספספת, מש או עדשים, מתאימים לאכילה ללא בישול, בעוד שזרעים גדולים כגון חומוס, סויה ושעועוית מצריכים בישול גם לאחר ההנבטה, אלא שזמן הבישול מתקצר מאד 15-30 דק' במקום מס' שעות .
ניתן לשמרם במקרר עד שבוע, אך רצוי לשטוף אותם כל יום יומיים.
אפשר גם להנביט באדנית עם חול כאשר ההנבטה בחול היא לרב לצרכי חקלאות.
מה עושים כשהנבטים גדלים?כשהנבטים מגיעים לגודל הרצוי וכשיש "עלים" ראשוניים ירקרקים ושורשון קטן אפשר :•לשתול בעציץ או באדנית•להשתמש בהם למאכל: לאחר שהנבטים מגיעים לגודל של סנטימטר עד חמישה סנטימטר שומרים אותם במקרר מיכל מאוורר עד שבועיים (מחוץ למקרר הנבטים עלולים להרקיב ).
אפשר לשלב את הנבטים בסלטים שונים או סתם כחטיף בריא.
•אפשר להשתמש בנבטי חיטה כתוספת לאפיית לחם חי ומזין.
מתכון לסלט עתיר נבטים:החומרים- נבטי אלפלפה, נבטי חמניות, נבטי כוסמת, נבטי מש, נבטי חילבה, נבטי שומשום, עגבניות, מלפפונים, חסה, רוקט, בזיליקום, כוסברה, בצל ירוק, פרחי ברוקולי, גזר, בטטה מאודה, צנונית, גרעיני חמניות וגרעיני דלעת .
רוטב- שמן זית, לימון, זעתר, סומק, כורכום, שום, רוטב סויה, גרעיני פרג (ניתן להוסיף גם נבט חיטה ושמרי בירה).
חותכים ומערבבים את הירקות והנבטים יחדיו, מכינים את הרוטב ונותנים לו לעמוד זמן מה ורק לפני ההגשה יוצקים אותו על הסלט ומערבבים.
נבטים הם התנסות כיפית ומוסיפים גיוון והעשרה למזון שלנו , ככל שתרבו להשתמש בהם בכל האופנים כך תרוויחו יותר מהם.
לבריאות …

נטורופתית ותזונאית קלינית טבעית, חברה באגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית.
מייסדת, עורכת ומנהלת אתר TO-HEAL

כל הזכויות שמורות לחברת תבשיל אינטרנט בע"מ © 2011. אתר תבשיל הוא שוק אוכל באינטרנט, המאפשר מפגש בין בשלנים ובשלניות ביתיים לקהל הרעבים באזור מגוריהם, שרוצים לאכול אוכל ביתי או להזמין קייטרינג ביתי. באתר גם מתכונים של מאכלי עדות בישראל, כגון מתכוני אוכל מרוקאי, אוכל טריפוליטאי, רוסי ועוד, טיפים, פורום אוכל ומידע לעסקים קטנים בתחום המזון.